Η Κατερίνα Πάστρα στον 102 FM στην ΕΡΤ3

 30/03/2022

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τo τι σκέφτονται οι Έλληνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Κατερίνα Πάστρα Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο ΕΚ Αθηνά / Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Ασπασία Βούζη στη Ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ και Τώρα», στον 102 FM στην ΕΡΤ3, στις 27 Φεβρουαρίου 2022, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας της Focus Bari «Οι Έλληνες και η Τεχνητή Νοημοσύνη»  για το τι σκέφτονται και πώς αισθάνονται οι ‘Έλληνες και οι πολίτες άλλων 17 χωρών παγκοσμίως για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).


Το ΕΚ “Αθηνά” επιδεικνύει επί σειρά ετών έρευνα αιχμής στο χώρο της ΤΝ. Με τη νέα Μονάδα Αρχιμήδης πρωτοστατεί σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην ΤΝ ενώνοντας τις δυνάμεις κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού και της Ελλάδας.


Η Κ. Πάστρα, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης που έδειξε ότι οι ‘Έλληνες έρχονται πρώτοι σε ‘σκεπτικισμό’ απέναντι στην ΤΝ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο σκεπτικισμός μπορεί να δείχνει ελλιπή γνώση του τι είναι ΤΝ και πώς επηρεάζει τη ζωή μας, μπορεί όμως να δείχνει και μια πιο έντονη κριτική σκέψη για τη χρήση της ΤΝ, που όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλό και κακό τρόπο. Το να είμαστε υποψιασμένοι για τους πιθανούς κινδύνους στη χρήση της ΤΝ μας κάνει πιο προσεκτικούς σε ατομικό επίπεδο, θέτει την ερευνητική κοινότητα σε εγρήγορση, ώστε να φροντίσει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις/προβλέψεις αυτών των τεχνολογιών και θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της ώστε να πλαισιώσει με κανόνες τη χρήση αυτών των τεχνολογιών». 


Κατεβάστε το ηχητικό αρχείο και ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.