Τεχνητή Νοημοσύνη για πολυγλωσσικές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις

 02/12/2020

3η ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) στην Ελλάδα

H 3η ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων στην Ελλάδα (European Language Resource Coordination – ELRC) με τίτλο “Τεχνητή Νοημοσύνη για πολυγλωσσικές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις” θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2020 από τις 9:30 έως τις 13:45. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” και πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακά.  

Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπολογιστική επεξεργασία της γλώσσας διαμορφώνουν το μέλλον της πολύγλωσσης Ευρώπης. Έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, εργαζόμαστε και ταξιδεύουμε. Όλο και περισσότερο αλλάζουν τη αλληλεπίδρασή μας με ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από δημόσιους φορείς ή ιδιώτες. Προγράμματα που διορθώνουν αυτόματα τα ορθογραφικά μας λάθη και βοηθούν στην παραγωγή κειμένου, ψηφιακοί βοηθοί στα κινητά μας τηλέφωνα που μετατρέπουν ένα ηχητικό μήνυμα σε γραπτό, που συζητούν μαζί μας όταν τηλεφωνούμε στην τράπεζά μας, μεταφράζουν αυτόματα τα κείμενά μας σε άλλες γλώσσες. Αυτά, και πολλά ακόμη, είναι πια μέρος της καθημερινής μας ζωής, του τρόπου που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, μπορούμε πράγματι να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη δική μας γλώσσα σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες; Υποστηρίζεται επαρκώς η Ελληνική γλώσσα και είναι έτοιμη να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης;  

Τα παραπάνω θέματα, η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας και οι προοπτικές της γλωσσικής τεχνολογίας στην Ελλάδα θα συζητηθούν στην τρίτη ημερίδα του ELRC. Χρήστες και παραγωγοί γλωσσικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, θα μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απαιτήσεις και τις ιδέες τους για την υποστήριξη της ψηφιακής αλληλεπίδρασης στην πολύγλωσση Ευρώπη με γλωσσικές τεχνολογίες. Τέλος, θα συζητήσουμε πώς τα γλωσσικά δεδομένα, δηλαδή ο ψηφιοποιημένος γραπτός και προφορικός λόγος, μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.  

Η συμμετοχή στη διαδικτυακή ημερίδα του ELRC είναι ελεύθερη για όλους, απαιτείται όμως εγγραφή εδώ.  

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ.