SHADE: Sharing Heritage and Archaeological Data Effectively

Ημερομηνία Έναρξης: 01/11/2023
Ημερομηνία Λήξης: 30/10/2024
Χρηματοδότηση: COST Innovation Grant
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Τσιαφάκη Δέσποινα
Ιστότοπος: https://www.ariadne-research-infrastructure.eu/shade-cost-innovation-grant/

Το να γίνουν ανοιχτά και ελεύθερα προσβάσιμα στο διαδίκτυο τα αρχαιολογικά δεδομένα για την έρευνα, τους αρχαιολόγους, αλλά και το ευρύτερο κοινό, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλης της Ευρώπης. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει μια κατακερματισμένη εικόνα και άνιση πρόσβαση στη γνώση της ευρωπαϊκής αρχαιολογικής κληρονομιάς. Μόνο λίγες χώρες μέλη του COST διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και μηχανισμούς για να διασφαλίσουν ότι τα αρχαιολογικά δεδομένα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα για επαναχρησιμοποίηση από τις μελλοντικές γενιές ερευνητών. Η μη αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας σημαίνει ότι ο κόσμος θα χωριστεί σε περιοχές των οποίων η αρχαιολογική έρευνα θα είναι διαθέσιμη και σε εκείνες όπου θα χαθεί αμετάκλητα. Αυτή η έλλειψη ισότητας εμποδίζει επίσης τη συμμετοχή στην ερευνητική συνεργασία.

Τα μέλη της Δράσης COST SEADDA συνεργάστηκαν στενά με την χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητική υποδομή ARIADNE για να παρέχουν ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στα αρχαιολογικά δεδομένα. Η Ερευνητική Υποδομή ARIADNE (RI), ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπική ένωση που σχεδιάζει να αναπτύξει μια υπηρεσία για τη συντήρηση της πύλης. Στο πλαίσιο αυτό, το SHADE COST Innovation Grant στοχεύει να προσφέρει μια λύση με την οποία θα παρέχεται πρόσβαση σε άτομα και οργανισμούς στις δεξιότητες και τα εργαλεία για τη δημοσίευση των δεδομένων τους στο διαδίκτυο, χωρίς να επικαλύπτονται οι προσπάθειες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αυτή η λύση αποφεύγει τη δημιουργία πολλαπλών σιλό δεδομένων και δημιουργεί ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης, ικανό να αντιμετωπίσει μεγάλα ερευνητικά ερωτήματα και να λύσει προβλήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΙΕΛ συμμετέχει στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για το να γίνουν ανοιχτά και ελεύθερα προσβάσιμα στο διαδίκτυο τα αρχαιολογικά δεδομένα για την έρευνα, τους αρχαιολόγους, αλλά και το ευρύτερο κοινό, με έμφαση στον χώρο της Ελλάδας. Προγραμματίζει την υλοποίηση στοχευμένης επιστημονικής ημερίδας με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των ανοιχτών αρχαιολογικών δεδομένων και την υιοθέτηση των αρχών FAIR.