ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ: Αυτόνομη περιήγηση και ταυτόχρονη ξενάγηση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η συντήρηση, τεκμηρίωση, αποτύπωση και ανάδειξη της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου με χρήση προηγμένων τεχνολογιών. Μέσα από στοχευμένη επιστημονική έρευνα θα αναδειχθούν υποθαλάσσιες αρχαιότητες, ενώ με την προτεινόμενη καινοτόμο τεχνολογική προσέγγιση οι επισκέπτες θα αποκτούν το βίωμα της «πολιτισμικής εμπειρίας» μέσα από δραστηριότητες που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση.

Το έργο «Περίπλους» εγκαινιάζει τη λειτουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού στην Επίδαυρο. Για πρώτη φορά, σχεδιάστηκε μια ολοκληρωμένη δράση για την ανάδειξη της βυθισμένης πολιτείας της Επιδαύρου.

Η εμπειρία του επισκέπτη περιλαμβάνει περιήγηση πάνω σε αυτοκινούμενο σκάφος με γυάλινο πυθμένα. Είναι αυτοκινούμενο το σκάφος επειδή είναι προγραμματισμένο να κινείται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Πάντα θα υπάρχει ένας καπετάνιος για να καλύπτει έκτακτες ανάγκες, αλλά το σκάφος κινείται μόνο του. Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, καινοτόμων τεχνικών και συσκευών το σκάφος εκτελεί προκαθορισμένες πορείες και στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα παρέχεται ξενάγηση χρησιμοποιώντας το σύστημα storytelling και αξιοποιώντας τα πολυμέσα.

Το έργο «Περίπλους» συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Οι επισκέπτες βλέπουν  τη βυθισμένη πολιτεία μέσα από τον γυάλινο πυθμένα του σκάφους, αλλά παράλληλα παρακολουθούν σε οθόνη tablet  την υποθετική τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες. Επιπλέον παρακολουθούν σε κάθε στάση ένα ή περισσότερα εικονογραφημένα στιγμιότυπα  που αποτυπώνουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Η αυτόνομη περιήγηση και ταυτόχρονη ξενάγηση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου απευθύνεται  σε όλους: μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους. Στο πλαίσιο του έργου παρέχεται ξενάγηση στα Ελληνικά, Αγγλικά, Κινεζικά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ).

Τέλος, η προσέγγιση που προτείνει το έργο «Περίπλους» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη και άλλων περιοχών της Ελλάδας ή του εξωτερικού που διαθέτουν ενάλιες αρχαιότητες.