ΑΡΓΟΣ: Μη καταστρεπτική, κλιμακούμενη, έξυπνη επιτήρηση απομακρυσμένων πολιτιστικών θησαυρών

Ημερομηνία Έναρξης: 01/12/2023
Ημερομηνία Λήξης: 30/11/2026
Χρηματοδότηση: Horizon 2020 / RIA Research and Innovation action
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Παυλίδης Γεώργιος
Ιστότοπος: https://www.argus-project.eu/

Ξεκινώντας μια πρωτοποριακή Οδύσσεια: Το έργο ΑΡΓΟΣ (ARGUS) ανοίγει φτερά. Ο Δεκέμβριος του 2023 σηματοδοτεί την έναρξη ενός φιλόδοξου και πρωτοποριακού εγχειρήματος καθώς με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την έναρξη του έργου ΑΡΓΟΣ. Εστιασμένο στη διασταύρωση της τεχνολογίας αιχμής, της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, ο ΑΡΓΟΣ στοχεύει να φέρει επανάσταση στο τοπίο της απομακρυσμένης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ομάδα του ΑΡΓΟΣ εκκινεί ένα 3ετές ταξίδι καινοτομίας και ανακάλυψης. Η αποστολή του έργου είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει προηγμένες λύσεις που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε και διαχειριζόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά σε διάφορες τοποθεσίες, από το ιστορικό νησί της Δήλου στην Ελλάδα, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μέχρι την αγροτική γοητεία της κελαρικής πόλης Baltanás στη Βόρεια Ισπανία, το γαλήνιο ορεινό τοπίο Monti Lucretili στην Ιταλία, τα ιερά τείχη του Αβαείου του Sant’Antonio di Ranverso στην Ιταλία και το μαγευτικό κάστρο Schenkenberg στην Ελβετία.

Η πολύπλευρη προσέγγιση του έργου περιλαμβάνει ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και συνεργασία με τοπικές κοινότητες και ειδικούς. Μέσω των πέντε πιλοτικών του ο ΑΡΓΟΣ θα αντιμετωπίσει μοναδικές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Ο ΑΡΓΟΣ κατέστη δυνατός μέσω της υποστήριξης του προγράμματος Horizon Europe. Καθώς το έργο θα εξελίσσεται, τακτικές ενημερώσεις και γνώσεις σχετικά με την πρόοδό του θα κοινοποιούνται στο κοινό, τους ενδιαφερόμενους φορείς και την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Συνεργάτες