Orcid Research Gate Google Scholar

Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό

phone  +30 210 6875349

mail  pstam_AT_athenarc.gr

Σταμούλη Σπυριδούλα

Η Σπυριδούλα Σταμούλη είναι διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΑ) στη Γλωσσολογία (ειδίκευση «Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία», Τομέας Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ) και είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Απασχολήθηκε ως Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου / Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» από το 2002. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέβαλε ενεργά σε πολυάριθμα έργα Ε&Κ με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών εκπαιδευτικής τεχνολογίας προσαρμοσμένων σε διαφορετικούς πληθυσμούς . Η εργασία της εκτείνεται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενηλίκων, φυσικών ομιλητών, δίγλωσσων μειονοτικών ομάδων και μαθητών πρόσθετων γλωσσών, τυπικής και μη-τυπικής γλωσσικής ανάπτυξης.

Η κύρια εξειδίκευσή της εντοπίζεται στη δημιουργία εφαρμογών τεχνολογικά υποβοηθούμενης μάθησης που στοχεύουν στη διδασκαλία, την εκμάθηση και την αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη εφαρμογών για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και διαταραχών λόγου. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πειραματικής γλωσσολογικής έρευνας στον τομέα της ψυχογλωσσολογίας -από τον σχεδιασμό πειραματικών διαδικασιών και πρωτοκόλλων συλλογής γλωσσικών δεδομένων έως την επισημείωση και την ανάλυση γλωσσικών δεδομένων και δεδομένων οφθαλμοκίνησης- με σκοπό τη διερεύνηση της γλωσσικής κατάκτησης, της παραγωγής συνεχούς λόγου και της κατανόησης κειμένου.

Στον τρέχοντα ρόλο της ως Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του ΙΕΛ με εξειδίκευση στη Γλωσσική Τεχνολογία από τον Σεπτέμβριο του 2023, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών γλωσσικής τεχνολογίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και του πολιτισμού, με στόχο την ενδυνάμωση ατόμων με καινοτόμα εργαλεία για αποτελεσματική επικοινωνία και μάθηση, αξιοποιώντας τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και τεχνολογίες φωνής.