Επίσκεψη φοιτητών/-τριών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου

 30/01/2025

Στις 30 Ιανουαρίου 2025 το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου υποδέχτηκε 12 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία της Δρ. Μαρίας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας και Υπεύθυνης Διαχείρισης και Επικεφαλής Ερευνητικής ομάδας στο πρόγραμμα «Τάλως-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες» (https://talos-ai4ssh.uoc.gr). Την ομάδα υποδέχθηκαν η Μαρία Γαβριηλίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γλωσσικής Υποδομής CLARIN:EL, και ο Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής του ΙΕΛ, ο οποίες παρουσίασε τις κύριες δράσεις του Ινστιτούτου στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση.

Παρουσιάστηκαν επίσης ορισμένες εμβληματικές δράσεις του ΙΕΛ  στον χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, και συγκεκριμένα:

(α) η Γλωσσική Υποδομή CLARIN:EL και η αξιοποίησή της για την επεξεργασία Αρχαίων Ελληνικών τραγωδιών σε μετάφραση (Κανέλλα Πουλή),

(β) το Μελτέμι, το πρώτο ανοιχτά διαθέσιμο Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο για τα Ελληνικά (Προκόπης Προκοπίδης), και

(γ) εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκπαίδευση, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου AI4EDU (Πέπη Σταμούλη).

Το ενδιαφέρον των φοιτητών ήταν πολύ ζωηρό και οι συζητήσεις που ακολούθησαν πολύ γόνιμες. Στο πλαίσιο της συνάντησης διερευνήθηκαν ευκαιρίες για τη συνδιοργάνωση περισσότερων εκπαιδευτικών δράσεων εστιασμένων σε τομείς κοινών ενδιαφερόντων, όπως η Ψηφιακή Αρχαιολογία, οι Ψηφιακές Κλασικές Σπουδές, κ.ά., καθώς και για την υποστήριξη της κινητικότητας των φοιτητών/-τριών του Πανεπιστημίου Κρήτης για εκπαίδευση και διεξαγωγή έρευνας στο ΙΕΛ.